borászat & konyha

A PAP wines ”vins de garage” stílusú borokat készítő kézműves borászat. Molnar Áron és Karina Vissonova alapította, hogy eleget tegyen a borok iránti szenvedélyének, és élvezhesse a természetben végzett munka örömét.  Kevés fajta magas színvonalú bort készítünk.

A 3,8 hektár szőlőskertünket minimális beavatkozást igénylő módszerekkel műveljük, hogy a terroir-ra jellemző legjobb évjáratú borokat teremhesse. Hisszük, hogy megfelelő műveléssel a terület fekvése és a Szent György-hegy vulkanikus talaja egyedülálló, a borvidékhez hű borokat terem.
A mi feladatunk palackba zárni ezt az hűséget.

PAP wines – a palackba zárt hűség.


Orban Photos
Orban Photos

borok

 

A Szent György-hegy bazaltban gazdag vulkanikus talaja, a Balatonra néző termékeny lankái, s a megőrzött biodiverzitás ötvözete olyan borvidéket alakít ki, amelynek szőlőskertjei egyedülálló jellegzetességeket hordoznak. A mi 3,8 hektárnyi szőlőnk a tanúhegy déli és dél-keleti lejtőin található. A szőlőt minimális beavatkozású, biodinamikus módszerekkel műveljük. A termést kézzel szüreteljük, majd a szőlőszemeket gondosan válogatjuk.

Korlátozott számú, legfeljebb 8000 palack borunk „vins de garage” stílusban és ősi borkészítési módszerek alkalmazásával készül. Az érlelési periódusban csak a lehető legszükségesebb beavatkozásokat végezzük el: a borok kéntartalma alacsony, és nem tartalmaznak adalékanyagokat. Mind vörös-, mind fehérborainkat tölgyfából készült barrique-hordókban érleljük. Vannak dűlős boraink, s további borok felújított negyvenéves szőlőskertünkből.

Borainkban jelentős mennyiségű vulkáni ásványanyag és sótartalom mutatható ki, ami a Szent György-hegyi borok sajátossága. Fehérboraink a vulkanikus borokra jellemző intenzív és komplex színvilágot mutatnak.

Vörösbor különlegességeink a Pinot Noir és a ’Bazalt’ cuvée, fehérborok közül szürkebarátot, olaszrizlinget és 'Bazanite' cuvée, ezenkívül héjon áztatott fehérborokat, másnéven narancsborokat kínálunk.

Borokkal kapcsolatban érdeklődni telefonon vagy SMS-ben lehet a +36 30 374 3099 számon, vagy e-mailben papwines.hu@gmail.com

 

Szent György-hegy 935/1, 8265 Hegymagas

Google maps: PAP Wines

46°50’3″N 17°27’17″E

 


Heima Photos
Heima Photos

a borászat konyhája

 

2017 óta megnyitottuk borászatunkat és otthonunkat vendégeink számára, azóta lakásétteremként működünk. A Borászat Konyhájának eszméje egyszerű: ételeink hagyományos, különböző kultúrák részben rég elfeledett vegetáriánus receptjei alapján készülnek, választékunk a francia parasztkonyhától az indiai ételeken keresztül a japán gyorsételekig terjed. A ”tapas” és ”izakaja” éttermekhez hasonlóan az étel megosztásának kultúráját támogatjuk.

Receptjeinket utazásaink során, illetve barátainktól, barátaink családjaitól gyűjtöttük és állítottuk össze, az ízletes, és bőséges étel elkészítése iránti puszta szeretetből. Az ételek hozzávalóit főképpen a permakultúránkban termesztett organikus zöldségek, magvak, diófélék és fűszerek teszik ki, emellett az egzotikusabb összetevőket is gondosan megválogatjuk, többnyire utazásaink során szerezzük be.

A Borászat Konyhája a szezonban hétvégenként várja teraszunkon vendégeit vacsorára. Tekintve, hogy teraszunk kicsi, korlátozott számban akadnak ülőhelyek. Így első vendégeinket 17.00 órától 19.00 óráig tudjuk fogadni, s az ezt követően érkezőket 19.00 órától 22.00-ig. Azt ajánljuk, hogy előre foglaljanak.

A borászat étterme előzetes foglalással látogatható, idén is jó pár vegetáriánus újdonsággal, finomsággal készülünk nektek.
NYITVATARTÁS:
Június: péntek-szombat 17:00-22:00
Július és augusztus: csütörtöktől vasárnapig 17:00-22:00
Vacsora idő 2 körben: 17.00-19.00 and 19.00-22.00.
ÚJDONSÁG: teraszunk bár részében foglalás nélkül is betérhettek egy-két pohár borra, hideg falatra.

Foglalásra csak telefonon vagy SMS-ben van mód a +36 30 374 3099 számon.


A Facebookon, WhatsAppon, illetve egyéb közösségi média felületen történő foglalásokat nem tudjuk garantálni.

 

Kérjük vegyék figyelembe, hogy 30 perc feletti késés esetén törölhetjük a foglalást.

 

Sok szeretettel várjuk a gyerekes családokat a 17.00 órától 19.00-ig tartó időszakban.


történetünk

 

Soha nem gondoltuk volna, hogy borászok leszünk. Az ötlet akkor jött, amikor megtaláltuk Szent György-hegyi otthonunkat. Azért költöztünk ide, hogy nyugalomban élhessünk, a természettel összhangban, és legyen időnk igazán megélni az életünket. A borkészítés csak jött magától, mivel mindig is értékeltünk egy pohár jó bort, itt pedig lenyűgöző szőlők és borászatok közt találtuk magunkat. Mi mást tehettünk volna? Mi is elkezdtünk bort készíteni.

Áron Londonban született, német-magyar szülők gyermekeként. Molnár Bella és István két sikeres és híres londoni magyar éttermet is vitt. Egyik, a “Molnars” a saját vállalkozásuk volt, a másiknak pedig “The Gay Hussar-nak” a Sohóban, Bella volt a vezetője. “The Gay Hussar” egyszerű ételeket és jó borokat kínáló hely volt, így mindig tele volt vendégekkel, köztük néhány ismert közéleti személyiséggel. Az idősebb Molnár házaspár gyakran kápráztatta el vacsorájával az otthonukba meghívott vendégeket is. Áron megőrizte a főzés és a bor szeretetét azután is, hogy elhagyta Londont, bejárta a Közel-Keletet és a Földközi-tenger vidékét, és megismerte, megízlelte a különféle kultúrák ételeit. Áron öt évig élt Indiában, ahol egy észak-indiai családtól tanulta meg az indiai konyhaművészet alapjait. Hónapokig járta a Himaláját, és útközben alaposan megfigyelte, hogyan készítik az ételeket a teaházakban.
 
A Rigai születésű Karina Koppenhágában találkozott Áronnal, ahol Áron DJ-ként tevékenykedett, Karina pedig tanulmányait folytatta. Miután több évet eltöltöttek Skandinávia leglazább városában, Áron és Karina Magyarországon telepedett le.A „PAP” név a „Papa Aron Pince” rövidítése, és Áron DJ-nevéből – „Papa Aron” – származik. Később ebből lett a „PAP wines”.  A PAP wines olyan vállalkozás, amely komolyabb tervezés nélkül fejlődött. Első borainkat saját örömünkre készítettük. Egyszerűen csak kíváncsiak voltunk arra, hogyan készíthetjük el a legjobb bort a szüretek után. A PAP wines-t a jövőben is kis butikborászatként képzeljük el.

 

 

kapcsolat

 

Borkóstoláshoz vagy érdeklődéshez kérjük, hívja a +36 30 374 3099 számot, vagy küldjön SMS-t, vagy írjon a papwines.hu@gmail.com címre.

 

 

Heima Photos
Heima Photos


 

Szent György-hegy 935/1, 8265 Hegymagas

 

Google maps: PAP Wines

 

46°50’3″N 17°27’17″E

Graphic design by walterwerner.design

 

Photos by Varju Kata, Körösi Tamás, OPhoto, Vajas Bal´ázs, Heima and PAP wines