fullsizeoutput_fd6.jpeg

Történet

A képet Korényi Kinga készítette

 
 

Rólunk

Aron Sandor Molnar
Karina Vissonova

 

Kézműves Borászok 2013 óta

Soha nem terveztük, hogy borászok leszünk. A szakmába akkor szerettünk bele, amikor otthonra leltünk a Szent György-hegyen. A nyugalom és a természettel összhangban töltöt élet vágya hozott ide bennünket, és az hogy elég időnk maradjon életünk átélésére. A borászat abból adódott, hogy mindketten örömünket leltük egy jó pohár borban, és itt találtuk magunkat a szőlők és pincészetek között. Mi mást is tehettünk volna, mint hogy elkezdtünk bort készíteni?

Aron Londonban született magyar-német szülőktől. Molnár Istvánnak és Bellának sok tehetségük volt, és ezek közül a vendéglátás különösképpen megihlette Aront. István és Bella állt két híres londoni magyar étterem, a saját „Molnars-uk”, és a Soho-i „The Gay Hussar” sikere mögött – az utóbbit Bella működtette. „The Gay Hussar” egyszerű ételeket és jó borokat tálalt, de soha nem szűkölködött vendégekben, akik között voltak kiemelkedő közszereplők is. Az idősebb Molnárok kitűnő szakácsok voltak, és előszeretettel látták vendégül barátaikat otthonukban is. Amikor elhagyta Londont, Aron magával hozta a főzés és a borok szeretetét. Öt évig élt Indiában, ahol a családtól, akiktől szobát bérelt, megtanult indiai ételeket főzni. Hónapokon át barangolt a Himalájában, mialatt megfigyelhette az útjába eső teaházak étkezési kultúráját. Áron bejárta a Közel-Keletet és a Földközi-tenger medencéjét is, s eközben megtanulta sok-sok kultúra étkezési szokásait. Végezetül DJ-ként Koppenhágába vezetett útja, ahol találkozott Karinával. Karina, aki eredetileg Rigából származik, ekkor Koppenhágában tanult. Aron és Karina jó életet éltek a legmenőbb skandináv városban, de mindketten természetközeli életre vágytak, s ezért eldöntötték, hogy Magyarországra költöznek.

Az első borokat saját kedvtelésünkre készítettük. PAP borok olyan vállalkozás, amely mindenféle nagy tervek nélkül alakult ki. A családi vállalkozás abból lett, hogy szenvedélyesen szeretjük a borokat, és örömünket leljük a munkafolyamatban. Egyszerűen kíváncsiak vagyunk, hogyan tudjuk a lehető legjobb bort készíteni, egy-egy szüret gyümölcséből. Szőlőink másfél hektáron terülnek el a Szent György-hegy déli és délkeleti lejtőin.


Elképzeléseink szerint a PAP pincészet mindig is kis családi pincészet marad. Számunkra az az első és a legfontosabb, hogy minőségi borokat készítsünk. Meggyőződésünk, hogy a terület fekvésében és a vulkanikus talajban nagy lehetőség rejlik a helyhez méltó egyedülálló borok készítésére. A mi dolgunk az, hogy ezt az igazságot palackozzuk.

 

fullsizeoutput_fd3.jpeg